Moment 223

"Inspirationen är inget man får. Det är något man förtjänar." - Robert Jonsson

Tagg: Leviathan (Sida 1 av 2)

Recensent ”fullkomligt begeistrad” av Leviathan

I påsk släpptes äntligen rollspelet Leviathan som jag arbetat med i ett par år. Det resulterade i en 302 sidor tjock bok med färgillustrationer. Sedan släppet i april har första tryckningen som levererades till MylingSpel hunnit sälja slut och de har fått beställa en ny sändning av böcker för att kunna leverera spelet till sina kunder. Det känns oerhört roligt!

I speltidningen Fenix 3, 2014 recenseras även Leviathan och Åsa Roos är där ”fullkomligt begeistrad” över spelet. Jag skrev lite närmare om det på Bortom.nu. Överlag har mottaganet av Leviathan varit riktigt bra och jag är mycket nöjd med hur boken blev. Jag tackar i synnerhet Tina Engström som arbetade hårt för att den skulle hinna ut för en påsklansering på Sveriges största spelkonvent.

Nyårslöften

Inför varje nytt år brukar jag göra ett par nyårslöften. Det handlar inte så mycket om personliga saker som att träna mer, börja banta och liknande, utan det handlar istället om mål som jag vill uppnå på min fritid under året.

Under 2014 vill jag få mer erfarenhet av att layouta. Jag har layout på mindre skala tidigare men i år blir det ändring på et. Jag har axlat en stor uppgift genom att välja att layouta Leviathan. Visst kommer Tina Engström på MylingSpel att snygga till det hela, men det är en lärorik period för mig då bästa sättet att lära sig något är genom att träna.
Min målsättning är också att släppa minst fyra böcker under 2014. Det är ett rimligt mål med tanke på att Leviathan redan är färdig, 80% av Skuggstaten redan klar och arbetet på Polaris har påbörjats. Dessutom har jag skrivit en stor del av konventsberättelsen Bathofobi som ska inkluderas i Jericho. Med andra ord ser läget rätt ljust ut för att uppfylla mitt delmål. Det tangerar även mitt tidigare rekord med antal boksläpp under ett år.

På poddradiofronten har jag som mål att släppa åtminstone sex avsnitt av Bortom: Bortom under året samtidigt som mjag ämnar att publicera första säsongen av en ny podcast med arbetsnamnet 2M1D. Första avsnittet är redigerat, några till inspelade och efter att jag är klar med Leviathans layout ska jag kolla upp fortsatta inspelningsmöjligheter. Skype har nämligen förändrat sin API i slutet av förra året och det gamla inspelningsprogrammet fungerar inte längre.

Det slutliga målet som jag har för året är att spela in mitt första audiodrama och ljudsätta det. Jag har några olika projekt som lämpar sig för det här, så det är mest en fråga att finna vad som passar bäst och sedan strukturera arbetet. Vi får se vilket jag väljer att påbörja. Just nu lutar det åt ett projekt som heter Bakom lyckta dörrar men jag lovar att avslöja mer om det då jag är säker på att det blir av.

Givetvis är det här långtifrån allt spännande som jag kommer att göra på min fritid under 2014. Jag fortsätter förstås att skriva åt Spelbloggen och SpelaRollspel.se samtidigt som projekt S2 sakta rör sig framåt. Sedan är jag också involverad i Örebro Filmklubb som har några intressanta evenemang för det kommande året. Dessutom pågår det ett hemligt projekt som jag ännu inte får säga någonting om. 2014 kommer med andra ord att bli ett riktigt grymt år.

Poddpratsmaraton och rollspelsslit

På sistone har det varit intensivt poddprat och producerande för min del. Tre poddar spelades in förra veckan, två blir det den här veckan och nästa vecka ser det ut att bli tre till. Av dessa åtta är två stycken gästavsnitt till Spelklassiker Musik, medan övriga är för ett helt nytt poddradioprogram. Jag kommer prata mer om det senare, men jag teasade det lite under arbetsnamnet 2M1D tidigare på bloggen.

Skälet till det intensiva inspelandet är enkelt. Jag använder mig av Skype och de kommer att förändra sitt API från och med december. Det innebär att mitt nuvarande inspelningsprogram inte längre kommer att fungera. Jag vet inte hur jag ska spela in efter det. Kanske kommer det en ny version av programmet fort, kanske blir det så att jag får leta efter ett annat program. Exakt hur det blir vet jag först i december. Av det skälet väljer jag att samla på mig en mängd av inspelningar så jag i alla fall har en del avsnitt att arbeta med.

Vad sker i övrigt då? En mängd Leviathan-relaterade saker som korrektur, redigering, bildbeställningar och liknande fortgår. Busy, busy. Dessutom har jag blivit intervjuad av sajten Spela rollspel om Leviathan-crowdfundingen.

Men jag har faktiskt tagit lite tid ur mitt schema och skrivit ett helt nytt rollspel: Tabula Rasa. Det är ett bidrag till Dogma-utmaning på Rollspel.nu. Dogma-rollspelen är korta skapelser som max får vara på 1800 ord. Mitt bidrag till tävlingen, vars tema var kall Sci-Fi, var följande:

Tabula Rasa

”Världen har nått sitt slut. Dimman sveper allt tätare omkring dig i det iskalla snölandskapen du står. Du minns inte längre vad som du kämpat så hårt för att minnas. Du vet bara att du är ensam kvar nu. Hur allt det du en gång mindes nu är på väg att för evigt förloras. Du hade ett syfte, men vad var det?

Kölden greppar allt hårdare tag omkring dig samtidigt som du försöker att minnas… Innan allt är för sent.”

Någonting är fel i världen. En mystisk dimma svepte in sig över världen år 2020 och med den följde en arktisk kyla. Undegången började då i takt med att människorna började att förlora sina identiteter.

Tabula Rasa är ett rollspel om att förlora sin identitet och att börja om som ett blank blad. Det handlar om att forma sina egna regler i ett snövitt landskap.

Du kan ladda ned rollspelet här.

(Tack till John som uppmuntrade mig att göra något av idén som jag först försökte pracka på honom.)

Med en imponerande beslutsamhet, dedikation och stor dos ödmjukhet

Igår skrev Skepnad Gamestudio följande om mig på sin hemsida:

Robert Jonsson levererar tydligt innehåll genom sina spel och är lika tydlig och noga att framhålla sina medförfattare. Som skapare håller han sig nära sin publik och läsekrets – genom podcast eller andra sociala media – och detta nära band är en stor bidragande faktor till intresset för rollspelet Leviathan.

Med en imponerande beslutsamhet, dedikation och stor dos ödmjukhet har Robert Jonsson genomfört en mycket framgångsrik crowdfunding. Med en eget hopp om att nå 15.000kr fick han se detta överträffas för att nå hela 34.980kr på FundedByMe. 73 personer har förköpt spelet via kampanjsidan och dessa ambassadörer kommer möjliggöra ytterligare produkter från den redan prisbelönade författaren. Vi gratulerar Robert i den välförtjänta framgången!

Jag tycker det sammanfattar väl den person som jag försöker vara då jag driver projekt så när andra uppfattar mig så får det mig att le. Inom en snar framtid kommer jag att dela med mig om mina erfarenheter kring crowdfundingen både här och på Bortom.nu.

Därför spelar jag roll(spel)!


Ibland är det svårt att peka ut ett exakt ögonblick när man finner en hobby. Jag älskar att spela TV-spel, men frågar du mig när intresset började blir svaret ett flytande “någon gång i slutet av 80-talet”. Frågar du mig istället när jag blev en rollspelare svarar jag “sommaren 1990” utan tvekan. Jag och min bror besökte våra kusiner uppe i den norrländska urskogen och jag fick då syn den svart-gröna Drakar och Demoner-boxen med Elric på omslaget. Fast jag visste förstås inte att det var Elric då, utan bara att han såg väldigt häftig ut.

Genast påbörjade jag en stor övertalningskampanj för att vi skulle spela Demoner och Demoner. Till slut gav kusinen med sig. Mest för att få tyst på mig tror jag. Sedan den dagen har jag varit en inbiten rollspelare och är så än idag.

Den sommaren brände jag min semesterkassa på att köpa en tjock rollspelsbox och ett äventyr för att gräva mig djupare in i fantasins rike. När skolan började igen måste jag ha sagt något om att jag spelat rollspel då vi berättade vad vi gjort under sommaren, för Martin, en kille i klassen, kom fram och sa att vi borde börja spela tillsammans. Jag umgicks inte mycket med honom, trots allt tillhörde han de personer som var lite häftigare än en själv. Samtidigt var jag nyförälskad i hobbyn så jag nappade gladeligen på erbjudandet. Det var till ett intensivt årtionde fyllt av många sena nätter där vi utforskade exotiska riken fyllda av drakar och demoner där vi uträttade episka stordåd.

Men det gav mig någonting mer än bara underhållning. Som ung hade jag skrivit mycket berättelser och rollspelen fick mig att ta upp skrivandet igen då jag ofta var spelledare. Jag skrev texter om mystiska miljöer, farliga fiender och ärofyllda äventyr. Även om jag inte insåg det just då så var det rollspelen som väckte min kreativa ådra.

Under min gymnasietid kom jag i kontakt med likasinnade. Det var i mitten av 90-talet och jag introducerades till internet. Det öppnade upp min värld ytterligare. Nu kunde jag dela med mig av mina skapelser och det gav mig blodad tand. Jag började utveckla en världsbeskrivning om en kontinent till rollspelet Drakar och Demoner och skrev även en lång äventyrskampanj till den. När jag slutförde kampanjen Det solunska ödet 1999 hade jag en hel del erfarenhet i både världsbyggande, äventyrskonstruktion och projektledning.

Erfarenheten av både världs- och äventyrsskapandet tog jag med mig till nästa projekt. År 2000 släppte jag mitt första egna rollspel på nätet helt gratis. Det hette In the Dark och var ett skräckrollspel som utspelade sig i nutiden. En av inspirationskällorna var TV-serien MillenniuM som med sin vardagsskräck och djupa symbolik hade gjort ett stort intryck på mig. När jag kollar tillbaka på det idag ser jag att arbetsprocessen var tydlig för rollspelet. Jag fann en inspirationskälla och försökte härma det. Vet man vilken inspirationskällan var kan man se paralleller i texten. Jag hade ännu inte funnit min egen röst.

År 2007 släppte jag rollspelet Bortom: Lögnens slöja. Det byggde på In the Dark men reglerna var bättre trimmade efter sju år av speltest. Det var också min första erfarenhet att göra någonting kommersiellt, vilket krävde nya kunskaper. Att göra någonting kommersiellt av sina hobby gav mig nya erfarenheter som projektledning och marknadsföring.

Under de kommande åren arbetade jag intensivt med Bortom och hittade även min egen röst i skrivandet. Det hjälpte mig oerhört mycket när jag tog tag i mitt nästa projekt inom rollspelshobbyn: Leviathan. Leviathan är ett SF-rollspel som utspelar sig under havsytan. Människan har tvingats i exil sedan monster invaderat världen ovanför ytan och nu lever folk i misär med krossade drömmar. Erfarenheterna från min resa inom rollspelshobbyn (allt från världsskapandet till marknadsföring) är sådant jag har implementerat i produktionen. Det ledde fram till en framgångsrik crowdfundingkampanj som drog in cirka 30 000 kronor (662% över det satta målet).

Så varför spelar jag fortfarande rollspel? För att det spelar roll! Hobbyn hjälper mig att utvecklas som person både privat och yrkesmässigt. Jag har gått ifrån en glad amatör som inte kunde särskilt mycket till en spelutvecklare som vet vad han gör. Tack vare rollspelen har jag blivit en människa som försöker att utveckla mig själv och ständigt sträva efter att nå högre mål. Det är skälet till varför jag fortfarande rollspelar.

Sida 1 av 2

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén