Moment 223

"Inspirationen är inget man får. Det är något man förtjänar." - Robert Jonsson

Tagg: Drakar och Demoner

Därför spelar jag roll(spel)!


Ibland är det svårt att peka ut ett exakt ögonblick när man finner en hobby. Jag älskar att spela TV-spel, men frågar du mig när intresset började blir svaret ett flytande “någon gång i slutet av 80-talet”. Frågar du mig istället när jag blev en rollspelare svarar jag “sommaren 1990” utan tvekan. Jag och min bror besökte våra kusiner uppe i den norrländska urskogen och jag fick då syn den svart-gröna Drakar och Demoner-boxen med Elric på omslaget. Fast jag visste förstås inte att det var Elric då, utan bara att han såg väldigt häftig ut.

Genast påbörjade jag en stor övertalningskampanj för att vi skulle spela Demoner och Demoner. Till slut gav kusinen med sig. Mest för att få tyst på mig tror jag. Sedan den dagen har jag varit en inbiten rollspelare och är så än idag.

Den sommaren brände jag min semesterkassa på att köpa en tjock rollspelsbox och ett äventyr för att gräva mig djupare in i fantasins rike. När skolan började igen måste jag ha sagt något om att jag spelat rollspel då vi berättade vad vi gjort under sommaren, för Martin, en kille i klassen, kom fram och sa att vi borde börja spela tillsammans. Jag umgicks inte mycket med honom, trots allt tillhörde han de personer som var lite häftigare än en själv. Samtidigt var jag nyförälskad i hobbyn så jag nappade gladeligen på erbjudandet. Det var till ett intensivt årtionde fyllt av många sena nätter där vi utforskade exotiska riken fyllda av drakar och demoner där vi uträttade episka stordåd.

Men det gav mig någonting mer än bara underhållning. Som ung hade jag skrivit mycket berättelser och rollspelen fick mig att ta upp skrivandet igen då jag ofta var spelledare. Jag skrev texter om mystiska miljöer, farliga fiender och ärofyllda äventyr. Även om jag inte insåg det just då så var det rollspelen som väckte min kreativa ådra.

Under min gymnasietid kom jag i kontakt med likasinnade. Det var i mitten av 90-talet och jag introducerades till internet. Det öppnade upp min värld ytterligare. Nu kunde jag dela med mig av mina skapelser och det gav mig blodad tand. Jag började utveckla en världsbeskrivning om en kontinent till rollspelet Drakar och Demoner och skrev även en lång äventyrskampanj till den. När jag slutförde kampanjen Det solunska ödet 1999 hade jag en hel del erfarenhet i både världsbyggande, äventyrskonstruktion och projektledning.

Erfarenheten av både världs- och äventyrsskapandet tog jag med mig till nästa projekt. År 2000 släppte jag mitt första egna rollspel på nätet helt gratis. Det hette In the Dark och var ett skräckrollspel som utspelade sig i nutiden. En av inspirationskällorna var TV-serien MillenniuM som med sin vardagsskräck och djupa symbolik hade gjort ett stort intryck på mig. När jag kollar tillbaka på det idag ser jag att arbetsprocessen var tydlig för rollspelet. Jag fann en inspirationskälla och försökte härma det. Vet man vilken inspirationskällan var kan man se paralleller i texten. Jag hade ännu inte funnit min egen röst.

År 2007 släppte jag rollspelet Bortom: Lögnens slöja. Det byggde på In the Dark men reglerna var bättre trimmade efter sju år av speltest. Det var också min första erfarenhet att göra någonting kommersiellt, vilket krävde nya kunskaper. Att göra någonting kommersiellt av sina hobby gav mig nya erfarenheter som projektledning och marknadsföring.

Under de kommande åren arbetade jag intensivt med Bortom och hittade även min egen röst i skrivandet. Det hjälpte mig oerhört mycket när jag tog tag i mitt nästa projekt inom rollspelshobbyn: Leviathan. Leviathan är ett SF-rollspel som utspelar sig under havsytan. Människan har tvingats i exil sedan monster invaderat världen ovanför ytan och nu lever folk i misär med krossade drömmar. Erfarenheterna från min resa inom rollspelshobbyn (allt från världsskapandet till marknadsföring) är sådant jag har implementerat i produktionen. Det ledde fram till en framgångsrik crowdfundingkampanj som drog in cirka 30 000 kronor (662% över det satta målet).

Så varför spelar jag fortfarande rollspel? För att det spelar roll! Hobbyn hjälper mig att utvecklas som person både privat och yrkesmässigt. Jag har gått ifrån en glad amatör som inte kunde särskilt mycket till en spelutvecklare som vet vad han gör. Tack vare rollspelen har jag blivit en människa som försöker att utveckla mig själv och ständigt sträva efter att nå högre mål. Det är skälet till varför jag fortfarande rollspelar.

Bakom Moment 223

Moment 223 är min personliga blogg. Vem är jag då? Mitt namn är Robert Jonsson och jag har alltid funnit ett stort intresse för dramaturgiska och narrativa strukturer. Mina egna bidrag till narrativitetens ädla konst står främst att finna inom rollspelsgenren, där jag skrivit det prisbelönta rollspelet Bortom: Lögnens slöja och bidragit med material till rollspel som En Garde!, Drakar och Demoner, Buffy- och Angel – the Roleplaying Game.

Jag har även varit drivande att skapa hemsidor till rollspel och TV-serier som på sin tid var de största hemsidorna på sina respektive området. Hemsidorna ledde bland annat till att jag fick medverka i två avsnitt av ett UR-producerat TV-program och blev intervjuad av TV4.se och Svenska Dagbladet.

Själv har jag en masterexamen inom Medier, retorik och PR, vilket innebär att jag är utbildad till ett arbete som informatör, kommunikatör och yrken inom ett närliggande områden. Dessutom har jag en Fil. Kand. examen inom Media- och kommunikationsvetenskap med inriktning film, där jag har fördjupat mig i både film och spel.

Det är lite kortfattat om mig. Jag kommer skriva saker som fascinerar mig här på bloggen, men söker man efter en röd tråd står den att finna i narrativ eller sättet det förmedlas på.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén