Stöd skuggornas supplement!

skuggornassupplementJanuari brukar vara en ganska tung månad ekonomiskt vilket betyder att man är mer noggrann med vad man lägger pengarna på. En sak som definitivt är värd att lägga pengarna på är Skuggornas supplement, en crowdfunding som MylingSpel just nu har igång. Äger du rollspelet Skuggornas mästare sedan tidigare har du inga skäl att låta bli att sponsra. Äger du inte Skuggornas mästare? I så fall köper du rollspelet den här månaden och sponsrar nästa! Enkelt, eller hur?

Produktlinjen är tänkt att innehålla följande böcker:

  • Skuggornas gömmor (häfte med extramaterial, släpps för crowdfundingen)
  • Skuggornas väsen (monsterbok)
  • Skuggoperationer (bok om specialstyrkor)
  • Skuggornas sällskap (beskriver mäktiga organisationer)
  • Skuggornas färdmedel (häfte som fokuserar på fordon)
  • En dag som alla andra (tidsreseäventyr)

Själv ser jag mest fram emot Skuggornas sällskap. Vilken tilltalar dig mest?

Med en imponerande beslutsamhet, dedikation och stor dos ödmjukhet

Igår skrev Skepnad Gamestudio följande om mig på sin hemsida:

Robert Jonsson levererar tydligt innehåll genom sina spel och är lika tydlig och noga att framhålla sina medförfattare. Som skapare håller han sig nära sin publik och läsekrets – genom podcast eller andra sociala media – och detta nära band är en stor bidragande faktor till intresset för rollspelet Leviathan.

Med en imponerande beslutsamhet, dedikation och stor dos ödmjukhet har Robert Jonsson genomfört en mycket framgångsrik crowdfunding. Med en eget hopp om att nå 15.000kr fick han se detta överträffas för att nå hela 34.980kr på FundedByMe. 73 personer har förköpt spelet via kampanjsidan och dessa ambassadörer kommer möjliggöra ytterligare produkter från den redan prisbelönade författaren. Vi gratulerar Robert i den välförtjänta framgången!

Jag tycker det sammanfattar väl den person som jag försöker vara då jag driver projekt så när andra uppfattar mig så får det mig att le. Inom en snar framtid kommer jag att dela med mig om mina erfarenheter kring crowdfundingen både här och på Bortom.nu.

Därför spelar jag roll(spel)!


Ibland är det svårt att peka ut ett exakt ögonblick när man finner en hobby. Jag älskar att spela TV-spel, men frågar du mig när intresset började blir svaret ett flytande “någon gång i slutet av 80-talet”. Frågar du mig istället när jag blev en rollspelare svarar jag “sommaren 1990” utan tvekan. Jag och min bror besökte våra kusiner uppe i den norrländska urskogen och jag fick då syn den svart-gröna Drakar och Demoner-boxen med Elric på omslaget. Fast jag visste förstås inte att det var Elric då, utan bara att han såg väldigt häftig ut.

Genast påbörjade jag en stor övertalningskampanj för att vi skulle spela Demoner och Demoner. Till slut gav kusinen med sig. Mest för att få tyst på mig tror jag. Sedan den dagen har jag varit en inbiten rollspelare och är så än idag.

Den sommaren brände jag min semesterkassa på att köpa en tjock rollspelsbox och ett äventyr för att gräva mig djupare in i fantasins rike. När skolan började igen måste jag ha sagt något om att jag spelat rollspel då vi berättade vad vi gjort under sommaren, för Martin, en kille i klassen, kom fram och sa att vi borde börja spela tillsammans. Jag umgicks inte mycket med honom, trots allt tillhörde han de personer som var lite häftigare än en själv. Samtidigt var jag nyförälskad i hobbyn så jag nappade gladeligen på erbjudandet. Det var till ett intensivt årtionde fyllt av många sena nätter där vi utforskade exotiska riken fyllda av drakar och demoner där vi uträttade episka stordåd.

Men det gav mig någonting mer än bara underhållning. Som ung hade jag skrivit mycket berättelser och rollspelen fick mig att ta upp skrivandet igen då jag ofta var spelledare. Jag skrev texter om mystiska miljöer, farliga fiender och ärofyllda äventyr. Även om jag inte insåg det just då så var det rollspelen som väckte min kreativa ådra.

Under min gymnasietid kom jag i kontakt med likasinnade. Det var i mitten av 90-talet och jag introducerades till internet. Det öppnade upp min värld ytterligare. Nu kunde jag dela med mig av mina skapelser och det gav mig blodad tand. Jag började utveckla en världsbeskrivning om en kontinent till rollspelet Drakar och Demoner och skrev även en lång äventyrskampanj till den. När jag slutförde kampanjen Det solunska ödet 1999 hade jag en hel del erfarenhet i både världsbyggande, äventyrskonstruktion och projektledning.

Erfarenheten av både världs- och äventyrsskapandet tog jag med mig till nästa projekt. År 2000 släppte jag mitt första egna rollspel på nätet helt gratis. Det hette In the Dark och var ett skräckrollspel som utspelade sig i nutiden. En av inspirationskällorna var TV-serien MillenniuM som med sin vardagsskräck och djupa symbolik hade gjort ett stort intryck på mig. När jag kollar tillbaka på det idag ser jag att arbetsprocessen var tydlig för rollspelet. Jag fann en inspirationskälla och försökte härma det. Vet man vilken inspirationskällan var kan man se paralleller i texten. Jag hade ännu inte funnit min egen röst.

År 2007 släppte jag rollspelet Bortom: Lögnens slöja. Det byggde på In the Dark men reglerna var bättre trimmade efter sju år av speltest. Det var också min första erfarenhet att göra någonting kommersiellt, vilket krävde nya kunskaper. Att göra någonting kommersiellt av sina hobby gav mig nya erfarenheter som projektledning och marknadsföring.

Under de kommande åren arbetade jag intensivt med Bortom och hittade även min egen röst i skrivandet. Det hjälpte mig oerhört mycket när jag tog tag i mitt nästa projekt inom rollspelshobbyn: Leviathan. Leviathan är ett SF-rollspel som utspelar sig under havsytan. Människan har tvingats i exil sedan monster invaderat världen ovanför ytan och nu lever folk i misär med krossade drömmar. Erfarenheterna från min resa inom rollspelshobbyn (allt från världsskapandet till marknadsföring) är sådant jag har implementerat i produktionen. Det ledde fram till en framgångsrik crowdfundingkampanj som drog in cirka 30 000 kronor (662% över det satta målet).

Så varför spelar jag fortfarande rollspel? För att det spelar roll! Hobbyn hjälper mig att utvecklas som person både privat och yrkesmässigt. Jag har gått ifrån en glad amatör som inte kunde särskilt mycket till en spelutvecklare som vet vad han gör. Tack vare rollspelen har jag blivit en människa som försöker att utveckla mig själv och ständigt sträva efter att nå högre mål. Det är skälet till varför jag fortfarande rollspelar.

Lönehelgen går i Leviathans tecken

Leviathan-Crowdfunding_karta
Förra veckan var intensiv. Löningen närmade sig och jag var medveten om att Leviathans crowdfunding behövde ytterligare en push. Jag arbetade hårt med killarna på på Skepnad Gamestudio för att få klart världskartan som visas ovanför. De har gjort ett alldeles utmärkt jobb med kartan och det var extra roligt att de ville presentera sig själv offentligt med detta projekt.

Utöver världskartan arbetade jag hårt för att hinna färdigställa Leviathan-trailern. Den visar upp Chris Björs vackra illustrationer, Abstract Assassinators atmosfäriska musik och så Skepnads snygga världskarta. Det visade sig att musiken och bilderna passade tillsammans väldigt väl. Eller vad tycker ni?

Arbetet visade sig bära frukt då det genererade lite feedback på sociala medier - till och med Magnus Edlund på nördbloggen Piruett spred videon. (Att ha en trailer som visar upp saker ur spelet visade sig vara helt rätt och är en lärdom som jag tar med mig till framtida projekt.)

Crowdfundingen är nu över 20 000 kronor, vilket innebär att det under löningshelgen kom in över 5 000 kronor. Inte illa alls! Nu får vi se om vi kan få ihop 30 000 kronor till nästa delmål. Tummarna hålls i alla fall.

Tidsslukaren just nu: Leviathan

Den senaste tiden har det varit tyst då jag mer eller mindre fokuserat på en sak: Leviathan, rollspelet som jag under det senaste år intensivarbetat med. Just nu pågår en crowdfunding på FundedByMe där det går att backa Leviathan. Det innebär att du köper rollspelet i förhand och att vi skickar ut det så fort det blir klart.

Crowdfunding är bra för både utgivare och köpare. Vi får en pejl på hur stort intresse det finns för spelet och ni får hem rollspelet direkt i brevlådan då det är klart. Dessutom hjälper backningen oss att fixa häftiga saker till er köpare. Hittills har backningen sett till att broschyren Skeppsguiden skapas och att Abstract Assassinators soundtrack till Leviathan kommer att kunna laddas ned gratis. Vi närmar oss dessutom 15 000 kronors gränsen vilket innebär att vi släpper boken Jerichos murar till rollspelet. Alla backare får den som PDF (och fysisk bok om man har backat med tillräckligt mycket).

Har du inte redan backat, så passa gärna på att göra det nu! Efter att kampanjen är över lovar jag att dela med mig av mina erfarenheter om crowdfundingen och arbetet omkring det, tillsammans med lite andra godsaker.