Förra året gjorde jag fem nyårslöften som förhoppningsvis skulle få mig att bli mer produktiv. Nu när det blivit ett nytt år tänkte jag ta tillfället i akt att följa upp hur det gick med dessa.

1. Skriva (klart) en bok

Nope. Inte ens påbörjat. Jag har skrivit mer förra året än tidigare, men inget har varit på boken jag hade tänkt.

2. Läsa mer böcker

Det här har jag faktiskt gjort. Sammanlagt blev det följande lista:

 1. Robert A Heinlein, Stjärnorna väntar
 2. Rudyard Kipling, Havets hjältar (tack till Cissi för boken!)
 3. Isaac Asimov, Tidens död (tack till herr Larsson för lånet!)
 4. H.P. Lovecraft, At the Mountains of Madness
 5. Roger Hobbs, Ghostman
 6. Drew Karpyshyn, Mass Effect: Ascension
 7. Drew Karpyshyn, Mass Effect: Redemption
 8. Drew Karpyshyn, Mass Effect: Retribution

At the Mountains of Madness, en bok av H.P. LovecraftMitt mål var tio skönlitterära böcker så jag nådde inte riktigt ända fram. Samtidigt har jag varvat med en facklitteratur och rollspel så det är mer läst än listan ovan, även fast det förstås inte räknas. Dock har jag börjat få upp läsrytmen lite åt fornstora dagar så det går åt rätt håll i alla fall.

Jag skulle även skriva en recension här på Moment 223 om varje bok, vilket dock inte har blivit av, bortsett från en recension av Mass Effect: Ascension (som dock hamnade på Spelbloggen).

3. Lära mig layouta e-böcker

Ett av de projekten jag skulle göra i nyårslöfte 4 var att slutföra de gamla novellerna så jag hade något att layouta som e-bok. Då det aldrig blev av, så blev det inget gjort på det här nyårslöftet. 🙁

4. Avsluta minst sju vilande projekt

Nja, så mycket blev det inte gjort. Jag fick en del nya projekt som jag vill göra, samtidigt som jag kommit närmare färdigställande av andra. Det blev inte sju projekt som färdigställdes, men jag är ändå rätt nöjd med de som jag fick avslutade.

 1. Rensa ut lägenheten på överflödiga saker, som överflödiga DVD och spel.
 2. Pröva en ny diet och göra förändringar i kosten.
 3. Avsluta rollspelskampanjen Nattljus som påbörjades 2005.
 4. Uppdaterade Bortom-bloggens layout och såg till att den blev mobilanpassad.

Jag önskar att det hade blivit lite fler avslutade projekt, men 4 av 7 får ändå vara ett okej resultat.

5. Pröva på något nytt

Det här har jag faktiskt gjort, och det lustiga var att det skedde tack vare en ölreklam som jag hörde på Spotify. Reklamen använde sig av binaural-ljud, vilket i princip låter dig höra en inspelning som om du vore där. Rätt använd blir det en härlig ljudupplevelse om du har hörlurar på dig. Eftersom jag hade hörlurar på mig så fick det mig att gå till YouTube för att leta efter liknande upplevelser.

På YouTube fann jag då ett fenomen som jag inte hört talas om tidigare, nämligen ASMR (vilket är en förkortning för Autonomous Sensory Meridian Response). Det handlar i princip om att med vissa ljud försöka skapa vissa triggers som får en att koppla av. Ett vanligt exempel är så kallade scalp massages, vilket också var en av de första videorna jag fann. Jag lägger in videon nedan, och vill passa på att säga att det är sådant som bör lyssnas på med hörlurar och under avslappnande förhållande.

ASMR har gett mig ett verktyg att kunna slappna av då stressen är medelhög. Att lägga mig ned, blunda och lyssna hjälper mig att koppla av. Det fungerar tyvärr inte då stressen är allt för hög, eftersom jag då inte kan koppla av tillräckligt för att avnjuta det.

Det här är definitivt inte något för alla, men för mig blir det ännu ett verktyg att hantera stressen.

Överlag så klarade jag ett av de fem nyårslöftena, och två andra till hälften. Det är inte perfekt, men jag är glad ändå. Nyårslöftena gav mig ett mål att arbeta med och trots att jag inte nådde ända fram så tycker jag fortfarande att det var helt värt att göra dem.