Nyårslöften 2016

Jag har alltid varit fascinerad av nyårslöften. Det är ett perfekt tillfälle att sätta upp mål för det kommande året, och därmed ge oss en motivation att slutföra dem. För mig handlar det inte så mycket om ”jag ska börja träna” eller ”jag ska sluta röka” eftersom det är kortsiktiga mål. Istället ska det vara mål som kan utmana eller ge mig nya kunskaper på lång sikt. I år har jag satt upp fem mål som jag vill uppfylla.

1. Skriva (klart) en bok.

Ända sedan barnsben har jag drömt om att skriva en bok. Ambitionen fanns där då jag var yngre. På mellanstadiet skrev jag en novellföljetång som användes som högläsning i klassen till exempel. För mer än tio år sedan blev jag dock lite nedslagen kring mitt skönlitterära skrivandet när jag insåg att jag faktiskt var sämre än jag trodde då. Det var oerhört dumt att bli skygg för det skrivandet, då det är omöjligt att utvecklas om man aldrig tränar på det man vill bli bättre på. Av det skälet bör jag ta mig i kragen och faktiskt skriva klart en bok istället för att tänka att det vore roligt att göra det.

Under 2015 lyssnade jag på Writing Excuses, en podcast med kända författare som till exempel Brandon Sanderson. De ägnade hela året till en guide över hur man skrev en bok, från början till slut, och kompletterade pratet med med praktiska övningar. Den lät rätt vettig så jag tänkte använda den som grund för mitt eget arbete och se om jag faktiskt kan skriva klart en bok.

2. Läsa mer böcker.

Då vi ändå talar om skrivande och böcker, så läste jag också extremt mycket förr. Redan i mellanstadiet hade jag till exempel plöjt Tolkiens Ringtriologi för första gången, och när jag började gymnasiet och fick tillgång till ett större bibliotek än de små skolbiblioteken så exploderade mitt läsande. Tyvärr förlorade jag läsintresset då jag började Universitetet. Min första kurs där var litteraturvetenskap, vilket innebar att vi läste flera böcker i veckan (både skönlitterärt och kurslitteratur). Det blev för mycket för mig. Än idag, femton år senare, har jag inte återhämtat mig. Ögonen grusas snabbt efter att läst ett par sidor, och att sträckläsa böcker som jag gjorde en gång i tiden är inte att tala om. Det är oerhört synd, och inte alls särskilt bra för mig om jag själv vill skriva skönlitterära böcker. Som en av mina husgudar, Stephen King, säger rörande skrivande: man utvecklas som författare genom att läsa. Så förutom att jag minns läsandet som oerhört roande, så måste jag ta tag i det här för att förbättra mitt eget skrivande.

Av det skälet har jag satt upp målet att läsa tio böcker under året, och att jag ska skriva en reflektion/recension av varje bok här på bloggen. Jag ska även försöka variera mig i genrer och inte bara snöa in mig i en sådan. En vän frågade mig ”varför inte tolv böcker så du kan ta en i månad?” och skälet till det är att en i månaden känns för inramat och strukturerat. Min hjärna tolkar det som ett måste, vilket snarare skapar en blockering istället för att odla läslust. Men når jag tio böcker tidigt under året så fortsätter jag förstås att läsa fler böcker.

3. Lära mig layouta e-böcker

Jag vill lära mig hur man gör layout till e-böcker eftersom det är något som jag inte kan. Hur skiljer det sig exempelvis mot andra sorters böcker? Vad är det för specifika utmaningar, om några, att lösa vid layoutandet? Vad för erfarenheter finns det att hämta som kan appliceras till annan layout? Jag har massor av kortromaner, noveller och liknande till Bortom som jag tänkte göra till e-böcker så det ska bli min examen. Det för mig också till nästa punkt.

4. Avsluta minst sju vilande projekt

Jag har massor med projekt som ligger halvfärdiga på min hårddisk. Det är synd och skam så jag ska försöka effektivisera min arbetsprocess och slutföra åtminstone sju av dessa projekt. Antalet är en kompromiss: fem känns för lite, medan tio känns för mycket.

Vad är då ett projekt? En kortroman eller en ny podcast kan vara ett projekt, men en novell eller en enstaka podcastavsnitt är det inte. En hel novellsamling räknas däremot som ett projekt. Jag vill helt enkelt att det ska kännas som något större, eftersom det då verkligen känns som en börda lyfts från mina axlar när det avslutats. Allt ofärdigt skapar nämligen en liten, gnagande känsla av stress hos mig och jag vill eliminera så mycket av det som möjligt.

5. Pröva på något nytt

Slutligen ska jag under året pröva på något helt nytt. Det kan vara allt från att skaffa mig ett tält leva i vildmarken ett tag till att börja träna judo. Storleken spelar mindre roll, utan huvudsaken är att det inte ligger inom mina trygghetsramar. Förhoppningsvis lär det mig något nytt, men framför allt tycker jag att det är en bra sak att inte stagnera och sluta utvecklas. I grunden tror jag att vi alla blir bättre som människor genom att utmana oss själva.

Så, det där är mina fem nyårslöften. Har du avgett några själv? Lämna gärna några kommentarer nedan i så fall.

Det här inlägget postades i Nyheter och märktes , , , av Robert Jonsson. Bokmärk permalänken.

Om Robert Jonsson

Robert Jonsson har ett stort intresse för dramaturgiska och narrativa strukturer. Hans egna bidrag står främst att finna inom rollspelsgenren, där han skrivit det prisbelönta rollspelet Bortom: Lögnens slöja, men även rollspelen Leka med elden och Leviathan. Han har skrivit äventyr till En Garde!, samt skrivit texter till Pirater!, Drakar och Demoner, Buffy- och Angel – the Roleplaying Game samt det icke-utgivna ARK. Robert har en masterexamen inom Medier, retorik och PR, är utbildad som informatör/kommunikatör Dessutom har Robert en Fil. Kand. examen inom Media- och kommunikationsvetenskap med fördjupning inom film och spel. Han har även varit drivande att skapa hemsidor till rollspel och TV-serier som gjort att han medverkat i TV-program av UR och intervjuats av TV4.se och Svenska Dagbladet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *