Biobesöket: Pitch Perfect

pitchperfect

Chloe: Hi! Any interest in joining our a cappella group?
Beca: Oh, right, this is like, a thing now.
Chloe: Oh, totes! We sing covers of songs, but we do it without any instruments. It’s all from our mouths!
Beca: Yikes.

Skulle jag försöka summera Pitch Perfect snabbt skulle jag säga ”Tänk dig Bring it on men byt ut cheerleaders mot körer som sjunger acapellasång”. Det finns väldigt många likheter mellan de två: en grupp som slår ur underläge, flickan som är lite alternativ eller varför inte sättet man väljer att mixa olika stilar för att finna en egen identitet? Filmen är bekant på många sätt, men den fångar trots det mitt intresse.

Pitch Perfect släpptes förra året och jag såg trailern för filmen då. Jag tyckte den verkade intressant då, men glömde sedan bort den. När jag skulle besöka bion och såg att filmen gick var det naturligt att välja den.

Chloe: So, are you interested?
Beca: Sorry, it’s just… it’s pretty lame.
Aubrey: A-ca-scuse me? Synchronized lady dancing to a Mariah Carey chart-topper is not lame!
Chloe: We sing all over the world, and we compete in national championships!
Beca: On purpose?
Aubrey: We played the Cobb Energy Performing Arts Centre, you bitch!

Filmen handlar om den unga Beca som drömmer om att mixa och skapa sin egen musik på ett skivbolag, men hennes far har istället ordnat så hon börjar på det college han undervisar på. Som med det mesta i hennes liv är Beca inte särskild öppen för nya upplevelser, eftersom hon trots allt redan vet vad hon vill göra med sitt liv.

Först då Beca når en överrenskommelse med sin far: om hon ärligt involvera sig med något nytt och går med i en förening lovar han att hjälpa Beca att uppfylla hennes dröm. En morgon då Beca sjunger för sig själv i duschen hör Chloe, en av veteranerna i kören The Bellas, henne och ber henne komma på körernas audition. Med hennes fars ord  ringande i öronen bestämmer Beca sig för att göra det, om än med viss tveksamhet. Det är starten på en personlig resa för henne då hon tvingas vidga sina vyer.

Beca: The audience loves the Trebles. They tolerate us. We could change the face of a cappella if we… oh my God, that sounded so queerballs. What’s happening to me?

Det är en resa som du kommer att känna igen. Outsidern finner en grupp men inser inte hur mycket hon behöver den innan det är för sent. Bara för att i filmens avslutning vinna tillbaka deras förtroende och leda gruppen till triumf. Lägg sedan till en kärlekshistoria… Det finns ingenting i dramaturgin som är unikt, utan du vet exakt vad du får och hur filmen slutar.

Samtidigt handlar Pitch Perfect också om hur en grupp berikas av individers annorlunda perspektiv.  Beca försöker hela tiden komma med sin egna idéer men vinner ingen gensvar för dem hos Aubrey, Bellas ledare. Aubrey är rotad i traditionerna och skjuter ständigt ned alla Beccas idéer. Först när kören når botten är Aubrey redo att öppna sig för nya idéer och det är då som Bellas når sin fulla potential.

Beca: Let’s remix this business!

Det som gör att filmen sticker ut är förstås acapellasången. Popkulturella låtar mashas samman, för att sedan framföras helt utan instrument. Det är en bra blandning av klassiska poplåtar som till exempel Like a Virgin och modernare låtar som Titanium. Det är en bra fingertoppskänsla i blandningen och acapellan är riktigt bra. Om ni inte tror mig, varför inte svänga förbi Spotify och lyssna själv?

Pitch Perfect är inte en film för dig som vill ha en nyskapande filmupplevelse. Du ser den för att du vill ha en klassisk underdog-story med skön musik - och i sådant fall är det en riktigt, riktigt bra film. Att jag inte kan sluta lyssna på soundtracket och vill se om filmen en andra gång bara dagen efteråt är ett riktigt gott betyg.

Betyg: 4/5.

http://www.youtube.com/watch?v=siEHekc-1oE

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


− 1 = fem

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>